Ga naar de inhoud

Verduurzaming van de wijk

Buurtwarmte Enkhuizen heeft als doel om  de wijk te verduurzamen. Enerzijds door een energiezuinig warmtenet aan te leggen, anderzijds door te stimuleren dat de huizen in de wijk energiezuiniger worden. Dit kan o.a. door gericht isoleren.  Met warmtecamera’s en inspectie kan van een huis vastgesteld worden waar de warmtelekken voorkomen, en kan een plan voor verbetering aangeboden worden. Hieronder het verslag van wat tot nu toe op dit vlak is uitgevoerd door een groep energiecoaches. Wilt u ook een warmtescan laten maken? Vul dan dit formulier in.

De overheid kan ondersteuning verlenen bij het verduurzamen van uw huis. Check de mogelijkheden op Duurzaam Bouwloket.

 

Energiecoaches Martin de Boer, Nico Ootes en Marcel Kelfkens hebben infrarood foto’s gemaakt bij een 65-tal huizen op de Gouw en in een deel van Gommerwijk-West. De infrarood-camera is betaald uit een subsidie van de Gemeente Enkhuizen.

Uitgebreid is elke foto besproken met de bewoner al tijdens de opnames. Ook is besproken of het wel of niet zinvol was om het warmtelek op te lossen.

Interessant zou zijn om woningen te vergelijken: de een had muurisolatie toegepast en HR glas en de ander niet.

Bij verschillende huizen werd gezien dat de isolatie naar beneden is gezakt in de spouw. Het advies dat we geven is om de spouw te laten inspecteren en desgewenst na te vullen.

Verder werd geconstateerd dat veel glas aan vervanging toe is, aangezien dit nog dateert van de bouw.  Vervanging door HR++ glas is aan te bevelen. Dit geeft meer comfort aangezien de ‘koude trek’ over de vloer sterk vermindert. Met de ISDE subsidie kan dit rendabel uitgevoerd worden. Tripel glas in plaats van dubbel glas kan ook, maar dit is duurder, niet altijd zonder aanpassingen te plaatsen in de kozijnen, en levert maar iets meer besparing.

Dakisolatie zou ook verbeterd kunnen worden. In een woning waar iemand dit gedaan had aan een kant en niet aan de andere kant, was een verschil van 5 graden te zien. Ook dit zal weinig rendabel zijn, maar met subsidie mogelijk wel haalbaar.

Extra vloerisolatie kan overwogen worden, afhankelijk van de staat van de kruipruimte. Staat er veel water en is de kruipruimte is ook nog klein, dan is het een optie is om drijvende isolatie parels aan te brengen. In geval van vloerverwarming is het zeker aan te bevelen om extra vloerisolatie aan te brengen.

Tochtstrips in openslaande ramen en buitendeuren moeten na een aantal jaren vervangen worden, zeker als ze geschilderd zijn wat niet is toegestaan. Rubbers drogen uit en verliezen hun werking. Ook dakramen hebben rubberen tochtstrips die vervangen kunnen worden.

Bij vervanging van het glas kan ook het ventilatie rooster in een moeite worden vervangen door een geïsoleerde versie.

Om te kunnen aansluiten op het warmtenet is het uitvoeren van de 50 graden test aan te bevelen. Als het huis niet goed warm te krijgen is met de CV ketel op 50 graden, dan zullen er convectoren moeten worden bijgeplaatst of vloerverwarming worden aangelegd. Door de warmtevraag zo laag mogelijk te houden bespaar je op energie en kunnen er ook meer woningen worden aangesloten op het warmtenet, dit is geen noodzaak maar wel een wens.

Je zou nog veel verder kunnen gaan met besparen. Te denken valt aan vervanging van de kozijnen door kunststof kozijnen, dan kan je gelijk ook overwegen om driedubbel glas te laten aanbrengen en een geïsoleerde voordeur. Ook kan decentrale balansventilatie worden overwogen.

Woningeigenaren kunnen individueel een Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE subsidie) via deze link aanvragen bij RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland).

Wilt u ook warmtebeelden van uw huis laten maken? Vul dan dit formulier in.