Ga naar de inhoud

Over Buurtwarmte Enkhuizen

Wat wil Buurtwarmte?

Buurtwarmte Enkhuizen (BWE) wil Gommerwijk-West verduurzamen en aansluiten op een warmtenet dat warmte levert in de winter en koeling in de zomer. De warmte wordt betrokken van een lokaal bollenbedrijf. Daarmee zal de wijk op energiegebied klaar zijn voor de toekomst.

Buurtwarmte wil deze overgang zelf ter hand nemen zodat afhankelijkheid van grootschalige marktpartijen voorkomen kan worden. De exploitatie komt uiteindelijk in handen van een professionele uitvoerder. Uitgangspunt is dat bewoners uiteindelijk niet meer betalen dan nu voor de huidige gasverwarming.

Het warmtenet van Buurtwarmte Enkhuizen is ontworpen met als doel een efficiënt energiegebruik: gebruik van restwarmte uit een bedrijf, en afvoer van warmte in de zomer door  koeling van de huizen. De warmte wordt opgeslagen in een waterbel onder de grond, de zogenaamde bron. Meer weten van dit systeem? Deze video legt het u uit.

Hoe kan u meedoen?

Buurtwarmte Enkhuizen is een coöperatie. Dit is een bewuste keuze. Met BWE als initiatiefnemer kunnen we ervoor zorgen dat wijzelf als bewoners (en niet een grote marktpartij) de toekomst van ons verwarmingssysteem gaan bepalen.

Door lid te worden beslist u mee over de ontwikkeling en realisatie van het plan, en op termijn kunt u op het warmtenet aangesloten worden. Tevens kunt u als lid hulp krijgen bij het verduurzamen van uw huis (verbetering van isolatie en ventilatie) door o.a. warmtebeeldfoto’s en advies van een energiecoach.
Momenteel zijn al 124 huizen lid van de coöperatie, een mooie stimulans om de ontwikkeling van het netwerk verder op te pakken. Tevens zijn van ca. 70 huizen warmtebeeldfoto’s gemaakt om energiebesparing in gang te zetten.

De activiteiten van de coöperatie worden uitgevoerd door ca. 25 enthousiaste vrijwilligers, ieder met hun eigen bijdrage. Aangezien er nog veel te doen is, is alle hulp welkom, maar zeker ook nodig.

Over de coöperatie

Buurtwarmte Enkhuizen is een coöperatie gevormd door leden uit de buurt Gommerwijk-West. De coöperatie is  opgericht op 27 oktober 2021 door Ad Verhage, Martin  de Boer en Johan Wempe.

De statuten en het Huishoudelijk Reglement van de coöperatie zijn hier in te zien: