Ga naar de inhoud

Nieuwsbrief 2

Aan de bewoners van de wijken Oude Gouw en Gommerwijk West

Beste mensen,

Haalbaarheidsonderzoek

Het buurtwarmtenet waar we u al eerder over schreven begint vastere vormen aan te nemen. Onlangs is opdracht verstrekt aan een bureau om de haalbaarheid van een buurtwarmtenet op zowel technisch als financieel gebied te onderzoeken. En ook op welke wijze dat het beste kan, want het uitgangspunt is dat het haalbaar maar ook betaalbaar moet zijn. We laten nu uitzoeken of een laagtemperatuur warmtenet, waarmee we in de zomer ook kunnen koelen de best haalbare oplossing is. We kunnen het onderzoek laten uitvoeren en financieren dankzij een subsidie van de Provincie en van de Gemeente. De Gemeente heeft onze wijk als Field lab benoemd, dit is uniek en daar zijn we trots op.

Waarom denken we aan een buurtwarmtenet van, voor en door de bewoners:

  • Om een bijdrage te leveren aan een schonere en duurzamere toekomst
  • Om zelf mee te kunnen denken over de mogelijkheden
  • Om te kunnen profiteren van de revenuen
  • Om commerciële marktpartijen voor te zijn
  • Om het warmtenet in eigen beheer te hebben
  • Om zelf de prijs van de warmte te kunnen bepalen
  • Geen geluidsoverlast van een individuele lucht-water warmtepomp

 

We voorkomen daarmee dat warmte voor ons netwerk gewonnen gaat worden uit biomassa of uit experimentele bronnen zoals geothermie, waarvan de prijs nog onzeker is. We krijgen meer comfort in de woning met een vrijwel geluidloze warmtepomp in plaats van de individuele lucht-water warmtepompen die wel geluid veroorzaken. En op de koop toe nog koeling in de zomer.

We hebben een democratisch proces voor ogen waarbij iedereen kan meepraten en meedoen in samenwerking met de gemeente. En samenwerken in de buurt geeft meer sociale cohesie in de wijk.

Omdat een gezamenlijke oplossing veel efficiënter is dan individuele oplossingen besparen we aanzienlijk op elektriciteit, waardoor minder windmolens nodig zijn en derhalve minder maatschappelijke kosten.

 

Presentatie resultaat haalbaarheidsonderzoek

Binnenkort komt de uitslag van het haalbaarheidsonderzoek. Als het dan al verantwoord is om bij elkaar te komen in kleine groepjes zullen we het resultaat samen met het bureau presenteren. Laat weten als u erbij wil zijn.

 

Vragenlijst

Voor het onderzoek hebben we gegevens nodig over de energiebehoefte en eventuele mogelijke aanpassingen van een aantal verschillende huizen. Daartoe hebben we een vragenlijst gemaakt. We hebben intussen ook een energiecoach in de werkgroep. Indien u dat wenst, kunt u samen met hem (eventueel via zoom) naar de energiehuishouding en eventueel nog mogelijke energiebesparingen in uw huis kijken.

Laat s.v.p. weten als u bereid bent om de vragenlijst in te invullen.

 

Naam en logo

We zijn ook begonnen met het bedenken van een naam, een logo en het maken van een website.

–     Wat denken jullie van: “ Buurtwarmte Enkhuizen” als naam.  Heeft iemand een beter idee?

–     Hierbij ook al de link naar de website in constructie waar Martin de Boer mee bezig is  https://buurtwarmteenkhuizen.jouwweb.nl/   . Als jullie daar aan- of opmerkingen over hebben laat het dan s.v.p. weten. Op de website kun je ook al het voorstel voor een logo zien. Laat maar weten wat je ervan vindt.

 

Belangstellend?

Al 30 bewoners hebben zich aangemeld als belangstellende.

Bent u ook belangstellend naar de verdere ontwikkelingen?

Laat het ons dan weten.

 

Dus laat ons weten svp:

als u benieuwd bent naar de uitkomst van het onderzoek en aanwezig wil zijn bij de presentatie, live of per zoom.

En als u de vragenlijst over de energiebehoefte van en mogelijkheden naar energiebesparing in uw huis wilt invullen.

 

De voorlopige werkgroep

Martin de Boer

Bert Karel

Johan Wempe

Ad Verhage, De Gouw 32, Mob: 0651582381,     email:  verhage.ad@gmail.com

 

Enkhuizen 20 maart 2021