Ga naar de inhoud

Nieuwsbrief 16

30-12-2022

 

Op de drempel naar het nieuwe jaar

 

Hierbij de laatste nieuwsbrief van 2022. Wel heel benieuwd naar het nieuwe jaar, waarin er nogal wat op stapel staat voor Buurtwarmte Enkhuizen. In deze week ontvang je ook een fysieke nieuwjaarswens die, als het even kan, persoonlijk wordt overhandigd.

 

Van het bestuur

Ons warmtenet?!

 

Op de algemene ledenvergadering in november was deze afbeelding (zie boven) opgenomen in de presentatie. Het plaatje gaat over de klimaatverandering, maar wij hebben het gebruikt om aan te geven dat er heel veel gezweten wordt door het huidige aantal vrijwilligers, met name als het gaat om bestuursleden.

 

De komende tijd zullen er onomkeerbare beslissingen genomen moeten worden en alle ondersteuning is daarbij welkom. Op eerdere oproepen in nieuwsbrieven en in de algemene ledenvergadering is een minimale respons gekomen. Nu is het punt bereikt waarop het bestuur zegt: Ondersteuning moet er nu echt komen en wel vanuit de wijkbewoners!

 

Want de huidige situatie is niet zoals we het willen. We willen niet met een paar mensen besluiten nemen voor de hele buurt. We willen het samen doen. Minstens 6, en liever 10 buurtgenoten moeten meekijken naar de overeenkomsten die we moeten afsluiten. Daarna leggen we het voor aan alle leden.

Alle bewoners moeten straks aan(willen)sluiten. Dan moeten we het ook samen vorm gegeven hebben.

 

Er moeten allerlei overeenkomsten gemaakt worden die door ons getoetst en/of voorbereid moeten worden. We moeten meedenken over de techniek van het warmtenet en de robuustheid daarvan. De financiële en organisatorische constructie moet vormgegeven worden. Aangezien het warmtenet ons eigendom wordt en minimaal 30 jaar goed moet functioneren (organisatorisch, technisch en financieel), moeten wij zelf de touwtjes in handen hebben.

Met de huidige paar bestuursleden lukt dat niet. Het zou heel jammer zijn als we zo’n mooi warmtenet, waarvoor we zoveel ondersteuning krijgen van allerlei instanties uit handen zouden moeten geven. Deze kans is éénmalig.

Op de drempel naar het nieuwe jaar

Hierbij de laatste nieuwsbrief van 2022. Wel heel benieuwd naar het nieuwe jaar, waarin er nogal wat op stapel staat voor Buurtwarmte Enkhuizen. In deze week ontvang je ook een fysieke nieuwjaarswens die, als het even kan, persoonlijk wordt overhandigd.

 

Waar is behoefte aan?

  • –  Een secretaris!
  • –  Een penningmeester!
  • –  Leden voor de klankbordgroep. Meedenken over en beoordelen van belangrijke overeenkomsten.
  • –  Mensen die mee willen denken over en constructie geven aan het financiële aanbod, dat gedaan wordt aan onszelf, de bewoners, als de         toekomstige afnemers van het warmtenet.

Laat wat van je horen!

Denk niet, het wordt wel geregeld, neem je verantwoordelijkheid. Het is broodnodig! Bij vragen of opgave benader wijkambassadeurs, energiecoaches of de bestuursleden.

 

Kookdemonstratie Beerepoot; inductie koken

Exclusief voor belangstellenden en leden van Buurtwarmte Enkhuizen organiseert EP

Beerepoot een informatiebijeenkomst op donderdag 2 februari van 16.00- 21.00 uur (inloop) rondom inductie koken. Alex Rempt van EP Beerepoot zegt er het volgende over: Als u kookt op inductie wordt energie zeer efficiënt gebruikt, het hitteveld warmt zeer snel op en past zich automatisch aan het formaat van de pan. Daarnaast koelt de plaat snel af en is dus lekker veilig en is gemakkelijk schoon te houden. Met een inductiekookplaat bent u klaar voor de toekomst! Maar waar moet ik op letten bij het uitzoeken van een inductiekookplaat? Hoe werkt inductie nou eigenlijk en wat zijn de mogelijkheden en verschillen? Welk kookgerei kan ik het best gebruiken en wat zijn de voordelen? Moet ik mijn pannen vervangen? Voor het antwoord op al deze vragen en meer kunt u bij ons terecht.

De demonstratie is bij EP Beerepoot Hoorn, Dr. C.J.K. van Aalstweg 16B in Hoorn. Om te

bepalen of er voldoende animo is om de demonstratie door te laten gaan vragen we je om je op te geven uiterlijk 16 januari bij Ina Oranje; i.oranjekeijzer@ziggo.nl

 

Van de energiecoaches

*“Zet ‘m op 50”

Binnenkort worden de spandoeken met “Zet ‘m op 50” weggehaald.
We gaan ervan uit dat de bedoeling duidelijk is. Kan de ketel je huis aangenaam verwarmen met cv-water van 50 gr. of minder, dan is je huis voorbereid op de aansluiting op het warmtenet. Lukt het niet om de ketel op 50 te zetten, dan zijn de
energiecoaches graag bereid je daarbij te helpen. Neem contact op via energiecoach.bwe@gmail.com voor een afspraak.

*Isoleren en verduurzamen is de manier om je energieverbruik te verlagen. Je voelt al snel waar de kou vandaan komt. Je weet waar je in je huis “op de tocht” zit. Isoleren, nieuwe tochtstrippen, een brievenbus met tochtklep, enz., je voelt de verbetering. Wil je nog meer duidelijkheid? Vraag een Infra Rood foto aan. Op een IR foto zie je waar de warmte weglekt in je huis. Vraag ‘m aan via: energiecoach.bwe@gmail.com

 

*Warmtepomp in combinatie met hetelucht verwarming.

Het is een duurzame oplossing om de heteluchtverwarming te combineren met een warmtepomp. Er bestaan diverse manieren om ze op elkaar aan te sluiten. De warmtepomp verwarmt niet alleen de lucht, ‘s zomers kan hij ook de lucht koelen. En dat zonder extra investering!

*Ervaringen van de energiecoaches
Bij verschillende huizen zijn de energiecoaches al langs geweest.

-Ze hebben geholpen de ketel op 50 te zetten.

-Ze hebben de warmtelekken gevonden en waar mogelijk meteen verholpen.

-Advies gegeven over het vervangen van glas naar HR++ glas.

-Samen met de bewoners hebben we besproken wat de beste manier is om energie te besparen. En dus geld te besparen.

Maar ook met als doel om het milieu minder te belasten!

Dit is voor Buurtwarmte Enkhuizen een belangrijke reden om het warmtenet proberen aan te leggen.

Afscheid

Na anderhalf jaar meegedraaid te hebben in het team van Buurtwarmte Enkhuizen, heb ik het besluit moeten nemen om te stoppen met mijn inzet voor Buurtwarmte Enkhuizen. Mijn werk vraagt meer van mij en dat werk en mijn inzet voor Buurtwarmte Enkhuizen zijn steeds moeilijker te combineren. Ik blijf enthousiast over dit project en hoop dat anderen het ook gaan/blijven dragen door hun inzet. Mijn besluit betekent onder anderen dat dit de laatste nieuwsbrief is van mijn hand.

Vriendelijke groet: Klaas Petter

Lees/kijkwerk

In de periode rond kerst en oud en nieuw is vaak wat meer tijd om rustig te lezen en te kijken. Bijvoorbeeld. naar:

Veranderde regelgeving rond subsidieaanvraag verduurzaming:

of over vormen van aquathermie:

of artikel in het Noord-Hollands Dagblad van 9 december over aquathermie.

© 2021 – 2023 BuurtwarmteEnkhuizen