Ga naar de inhoud

Nieuwsbrief 13


22-09-2022

Terugblik informatiedag 3 september

Op 3 september was de informatiedag in het kerkgebouw van het Apostolisch Genootschap. Ondanks concurrentie van het mooie weer mochten we ons verheugen op meer dan 100 bezoekers!


Van 60 mensen ontvingen we een ingevuld formulier retour, waarin we peilden wat de behoeftes waren op het gebied van onder anderen het gezamenlijk aanvragen van offertes. Verder mochten we 3 nieuwe leden verwelkomen en gaf een lid zich op voor hand en spandiensten.

Voor de presentatie van Ted Vermeulen, Mark Brattinga (gemeente Enkhuizen) en Ad Verhage was veel belangstelling.
De stand van Schouten techniek, waar Coos Schouten voorlichting over verwarming in relatie met een warmtenet gaf, werd druk bezocht.

Als Buurtwarmte Enkhuizen kijken we tevreden terug op deze dag. Tevreden, omdat we ondersteuning kregen van bedrijven als Zonzo, EP Beerepoot, Schouten Techniek en Mark Brattinga van de gemeente Enkhuizen.
Daarnaast was er de fantastische medewerking van de beheerder van het Apostolisch Genootschap.

Maar wat ook zeker genoemd moet worden, is de enorme inzet van 15 vrijwilligers die deze dag mogelijk en geslaagd maakten. Er waren energiecoaches, vrijwilliger voor de gezamenlijke offerteaanvraag voor isolatiemaatregelen, vrijwilligers voor hand en spandiensten en koffie en theeschenkers en bestuursleden. Buurtwarmte Enkhuizen wordt meer voor, van en door bewoners.

Er was ook belangstelling van buiten onze wijk. Geïnteresseerd bezoek van burgemeester van Zuijlen, wethouder Franx, lokale vertegenwoordigers van D66 en Enkhuizen Vooruit, Guus Wattel van Buurtwarmte Energie Samen Noord-Holland.

Ook waren er belangstellenden van omringende wijken, die eigenlijk ook mee zouden willen doen.

 

BWE zoekt per direct een penningmeester/financieel administratief medewerker!

Voor de administratie zoeken we iemand die de financiële administratie wil doen. Van de penningmeester wordt gevraagd om ons op financieel gebied te helpen bij de overgang naar het oprichten van een Project B.V., zodat we met de uitvoering van ons project kunnen beginnen. Voor informatie over beide functies kunt u terecht bij Ad:  mail: verhage.ad@gmail.com

______________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Zet hem op 50!

Deze winter willen we een proef doen bij alle bewoners die dat willen. Om te kijken of de huizen geschikt zijn voor een lage temperatuur verwarming vragen we ieder om de cv-watertemperatuur op 50 graden te zetten. Deze temperatuurverlaging heeft geen gevolgen voor de werking van de ketel, sterker nog, een HR-ketel zal er zelfs zuiniger van worden dan bij 80 of 90 graden.

De energiecoaches kunnen/ willen helpen bij het instellen van de ketel op 50 graden. Zodra het in huis niet meer comfortabel is, kunt u de energiecoach weer benaderen en samen met hem bekijken wat er nog kan of moet gebeuren om wel op maximaal 50 graden te verwarmen en het toch comfortabel te houden. Er zijn zelfs elektrische kacheltjes beschikbaar voor bewoners als het alleen in een bepaalde ruimte of op een bepaalde plaats niet warm genoeg is. Allemaal om uit te proberen. De resultaten worden bekeken en wij denken dat er voor alle knelpunten een oplossing is. Voor hulp en informatie kunt u mailen met energiecoach.bwe@gmail.com

Buurtwarmtecafé

In de nieuwsbrief van augustus deden we al een eerste aankondiging. Op 8 oktober tussen 10.30 uur tot 15.00 uur kunt u op Stullenbaan 20 terecht in het pop up Buurtwarmtecafé voor alle vragen en natuurlijke lekkere koffie/thee. Er is een energiecoach, een vertegenwoordiger van de groep gezamenlijke offerte aanvraag en voorzitter Ad Verhage zijn aanwezig.

8 oktober 10.30 uur tot 15.00 uur
Stullenbaan 20, Marijke de Jong & Klaas Petter

Aanvraag warmtebeeldfoto

Degenen die deze winter een warmtebeeldfoto van hun huis willen laten maken om daarmee zicht te krijgen op de plaatsen waar kieren zijn en isolatie verbeterd kan worden, kunnen dat nu opgeven. Opgeven bij Marcel Kelfkens, coördinator energiecoaches: energiecoach.bwe@gmail.com

Aanvraag gesprek energiecoach

U hebt al foto’s laten maken en wat dan? Het ziet er prachtig uit met al die felle kleuren, maar hoe moet je dat dan lezen? U kunt nu een afspraak met een energiecoach maken. Samen bekijkt u de foto’s en neemt u door wat er nog zou moeten gebeuren om uw huis optimaal te isoleren en geschikt te maken voor het warmtenet. De coach kan ook tips geven voor energiebesparing aan de hand van een checklist. We vragen een bijdrage in de kosten. Opgeven bij Marcel Kelfkens, coördinator energiecoaches: energiecoach.bwe@gmail.com

Voorlichting vloerverwarming en zonnecollectoren

Bent u geïnteresseerd in de aanleg van vloerverwarming en/of zonnepanelen? Geef u op bij Ad Verhage; verhage.ad@gmail.com
Voor geïnteresseerden wordt een avond georganiseerd met informatie en gelegenheid tot het stellen van vragen over deze onderwerpen.

Werkgroep gezamenlijke offerte

Koken op inductie.

Tijdens de open dag van 3 september jl. was er veel belangstelling voor de inductiestand van de fa. Beerepoot.
Naar aanleiding hiervan hebben we afgesproken dat er in oktober een ochtend wordt georganiseerd speciaal voor belangstellenden van Buurtwarmte Enkhuizen.

Er zullen diverse inductiekookplaten te zien zijn waarop kookdemonstraties worden gegeven. Hiernaast wordt ook aandacht geschonken aan de vragen over geïntegreerde afzuigsystemen met terugwinwarmte, waarbij de stoom van het koken, via een filter dat de lucht zuivert, weer aan de ruimte wordt teruggegeven.

Zodra de datum waarop dit gaat plaatsvinden bekend is, laten we het weten.

Vragen.

Inmiddels zijn de mensen die op het inventarisatieformulier aangaven dat ze nog vragen hadden, benaderd en hebben antwoord gekregen.
Ontwikkeling gezamenlijke offerte.
Wat betreft het gezamenlijk aanvragen van offertes voor glas, willen we diverse mensen benaderen met de vraag of zij een offerte kunnen aanvragen bij de fa. Burgmeijer en de fa. Klaver. Hierdoor kunnen we een beeld krijgen van de kosten die beiden berekenen. Dit is nog gaande.

 

______________________________________________________________________________________________________________________________________

Activiteitenagenda 2022

Zodra er meer duidelijk is over de activiteiten wat betreft datum, tijdstip en plaats berichten we daar over (met uitzondering van het Buurtwarmtecafé).

8 oktober                         Buurtwarmtecafé

oktober                             informatieochtend rond inductie koken en afzuiging
oktober /november.    Rondleiding Hoorn Holenweg

november                         Ledenvergadering

november                        Buurtwarmtecafé

december                        2e rondleiding Karel Bolbloemen