Infrarood opnamen

 

Martin de Boer heeft infrarood foto’s gemaakt bij een 45-tal huizen op de Gouw en in een deel van Gommerwijk-West. De i.r. camera is betaald uit een subsidie van de Gemeente Enkhuizen.

Uitgebreid is elke foto besproken met de bewoner, die stond altijd naast mij, samen hebben we foto’s gemaakt ook op aanwijzing van de bewoner. Ook heb ik besproken wat er wel of niet zinvol was om het lek op te lossen. 

Interessant zou zijn om woningen te vergelijken, de een had muurisolatie toegepast en HR glas en de ander niet.

Het advies wat ik kan geven is om de spouw te laten inspecteren en desgewenst na te vullen. Bij verschillende huizen heb ik gezien dat de isolatie naar beneden is gezakt in de spouw.

Verder zou er HR++ glas geplaatst kunnen worden, een woning heeft dit ook daadwerkelijk gedaan, dit geeft meer comfort, maar zal niet rendabel zijn. Echter met een PAW-subsidie, die gericht is op o.a. isolatie van de woning zou je het wel rendabel kunnen oplossen.

Dakisolatie zou ook verbeterd kunnen worden, heeft ook iemand gedaan aan een kant en niet aan de andere kant, je zag een verschil van 5 graden. Ook dit zal weinig rendabel zijn, maar met subsidie mogelijk wel haalbaar.

Vloerisolatie zou kunnen worden overwogen, daar heb ik geen idee van gekregen, maar zou onderzocht kunnen worden. In de kruipruimtes staat in veel gevallen water en de kruipruimte is ook nog klein, een optie is om drijvende isolatie parels aan te brengen in de kruipruimte.

Tochtstrips in openslaande ramen en buitendeuren kunnen worden vervangen, sommige waren zelfs geschilderd wat niet is toegestaan. Rubbers drogen uit en verliezen hun werking. Ook dakramen hebben rubberen tochtstrips die vervangen kunnen worden, bij een woning kwam de stuifsneeuw al naar binnen.

Bij vervanging glas kan ook het ventilatie rooster worden vervangen door een geïsoleerde versie, kan in een moeite gedaan worden.

Om te kunnen aansluiten op het warmtenet zullen er convectoren moeten worden bijgeplaatst of vloerverwarming worden aangelegd, ook te betalen uit de PAW-subsidie. Door de warmtevraag zo laag mogelijk te houden bespaar je op energie en kunnen er ook meer woningen worden aangesloten op het warmtenet, dit is geen noodzaak maar wel een wens.

Je zou nog veel verder kunnen gaan met besparen.

Te denken valt aan vervanging van de kozijnen door kunststof kozijnen, dan kan je gelijk ook overwegen om driedubbel glas te laten aanbrengen en een geïsoleerde voordeur. Ook kan decentrale balansventilatie worden overwogen.

Een aanvraag voor de PAW subsidie kan vanaf 1 juni tot 1 november 2021 en is door de gemeente aangevraagd, dit betekent veel werk voor de gemeente en hulp van bewoners was nodig om dit voor elkaar te kunnen krijgen.

Woningeigenaren kunnen ook individueel een ISDE subsidie via deze link aanvragen bij RVO. 

 

Martin de boer 20-4-21